Jon Sæverås Breivold blir ambassadør for Holdut.no

Jon Sæverås Breivold blir ambassadør for Holdut.no

Bli bedre kjent med Jon

Fortell litt om hvordan triatlonkarrieren startet, mange undrer nok hvordan det er mulig å bare dukke opp i sin første Ironman med seier på 8 timer og 27 min i Tallinn?
Norseman har ene og alene æren for at jeg begynte med triatlon. Da jeg var yngre fikk jeg nyss om at det var noen gærninger som syklet forbi hytta vår som allerede hadde svømt 3,8 km i Eidfjord og var på vei mot Gaustatoppen. Jeg bestemte meg for at jeg selv skulle gjennomføre Norseman en gang i fremtiden. Planene ble imidlertid lagt på is da jeg begynte å satse på sykling.

Etter at jeg valgte å legge sykkelskoene på hylla hadde jeg et halvt år med mindre trening før jeg bestemte meg for at det var på tide å sette drømmen om Norseman til livs nå som jeg fremdeles hadde et godt grunnlag fra syklingen. Den eneste veien inn i Norseman 2021 var å få en eliteplass, og da trengte jeg en god tid på fulldistanse. Derfor meldte jeg meg på Ironman Tallinn og trente godt mot det i 4 måneder. Formen var fortsatt veldig god fra mange år med sykkelsatsing, og løpingen kom overraskende fort på et bra nivå.

Svaret på hvordan jeg klarte å vinne i Tallinn etter kun noen måneder med triatlonsatsing ligger nok i et meget godt treningsgrunnlag fra mange år med sykkelsatsing, i tillegg til at jeg har et ganske greit talent for løping.

De fleste har fått med seg at du har vunnet Norseman to år på rad, hva gjør du denne sesongen for å hamle opp med selveste Sebastian Kienle?
Det blir nok ikke store endringer på treningsopplegget sammenlignet med de foregående årene. Jeg kommer til å legge enda mer tid og ressurser i å forbedre svømmingen slik at det ikke blir altfor stor avstand opp til Sebastian Kienle opp av vannet. I tillegg håper jeg å holde meg skadefri slik at jeg kan forbedre løpingen min ytterligere. Kontinuitet i treningsarbeidet blir stikkordet for å slå Kienle i Norseman.

Hva er ditt forhold til sportsdrikke, og hvis du skal rangere Umara på en skala fra 1 (dårlig) til 10 (Umara) hva sier du da?
Tidligere var sportsdrikke noe jeg forbandt med konkurranser. De senere årene har jeg imidlertid forstått viktigheten av å fylle på med kabohydrater også under trening, og her er sportsdrikke en viktig faktor. Kvaliteten på harde og lange økter blir mye bedre med bruk av sportsdrikke, og det samme gjelder restitusjonen. Har vel ikke annet valg enn å gi Umara en 10-er da!

Fra spøk til alvor, hva mener du skiller ut Umara fra andre?
Ernæring er ekstremt viktig for triatleter, og det kalles gjerne den 4. disiplinen innen triatlon. Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt til å ha en ernæringssponsor i år nettopp fordi jeg da kunne velge fritt blant alle leverandører og bruke det som fungerte best for meg. Da jeg kom over Umara ble jeg imidlertid veldig nysgjerrig av to grunner. For det første virket det som at Umara fulgte med på forskning og lagde forskningsbasert produkter, og for det andre hadde de imponerende bred produktlinje med ernæringsprodukter og kosttilskudd. Jeg bestemte meg for å teste det ut før jeg inngikk avtale med Holdut, og det fungerte såpass bra at jeg bestemte å gå for det. Med Umara kan jeg maksimere karbohydratinntaket uten å få mageproblemer, og i tillegg smaker produktene godt! Det er spesielt viktig i lange konkurranser der store mengde næring må inntas.

Hva er det maksimalt du klarer å ta i deg av karbohydrater pr time på sykkel og løp, og hvor stor forskjell er det på det du har brukt tidligere?
Da jeg brukte ernæringsprodukter med 2:1 forhold mellom glukose og fruktose så jeg at det maksimale inntaket av karbohydrater per time lå på rundt 100 g. Spiste jeg mer enn det fikk jeg som regel mageproblemer på løpingen. Med produkter som bruker 1:0,8 forhold mellom glukose og fruktose har jeg kunnet innta så mye som 120 g karbohydrater i timen uten problemer. Over tid vil jeg prøve å trene tarmen til å kunne tåle opp mot 140 g karbohydrater i timen, slik at jeg kan ha enda mer å gå på når det drar seg til mot slutten av en Ironman.

Watt/kg LT1/LT2? (Ev. hva er en hyggelig watt/kg du har opp Dyranut)
Sist gang jeg testet var LT1 rundt 4,3 w/kg og LT2 rundt 5,2 w/kg. Opp Dyranut i fjor hadde jeg 310 watt i snitt, noe som tilsvarer ca. 4,6 w/kg.

Du sykler nå på Quintanaroo V-PR , hvordan føler du denne er og hvor viktig er det for utøveren med riktig utstyr?
Utstyret har enormt mye å si på det nivået som jeg konkurrerer på nå. Man kan fort spare 10 watt ved å gjøre små justeringer på utstyret, og 10 watt besparelse over en fulldistanse i 40-45 km/t tilsvarer ca. 4 minutter. Det kan være helt avgjørende for sluttresultatet. Den sykkelen jeg sykler på nå er helt klart den råeste sykkelen jeg har hatt. Den scorer veldig bra på både aerodynamikk og vekt, men det aller beste er at den har veldig gode justeringsmuligheter. Det gjør at jeg har mulighet til å gjøre endringer på sittestillingen min slik at jeg kan finne det beste kompromisset mellom komfort og aerodynamikk.

Hva er din favoritt treningsøkt på sykkel/løp?
Favorittøkten på sykkel er en økt jeg dessverre ikke gjør så mye av lenger fordi det ikke er særlig relevant for meg, men det må være langtur med innlagte drag/naturlige intervaller i bakker.  Gjerne sammen med andre for å få et konkurranseaspekt. Turer hvor jeg går all inn for å ta Strava-KOMer er også en favoritt 😅 Bortsett fra det er jeg veldig glad i 4-5x10 minutter der første 5 minuttene kjøres som styrketråkk (sone 3) og de siste 5 minuttene kjøres med høyfrekvens (lavterskel).

På løp må favorittøkten på mølle være 4x10x(45/15). Utendørs er det en eller annen form for progressiv terskeløkt på bane med regressiv lengde på dragene, for eksempel 3000+2x2000+4x1000 eller lignende.

Hva er årets største mål? 
Årets største mål er å kvalifisere seg til VM på fulldistanse i Nice. Løypa passer meg mye bedre enn Kona, så jeg tror mulighetene er større for et godt resultat der i år enn i Kona neste år. I tillegg har jeg mål om å slå Sebastian Kienle og ta min tredje strake seier i Norseman. Det blir med andre ord fokus på fulldistanse i år.

Hvordan var sesongåpningen i Ironman Sør-Afrika, og hvor mye karbs trengs for å henge på Rasmus Svenningsson?
Sett i lys av omstendighetene med sykdom i en viktig treningsperiode før konkurransen var sesongåpningen ganske bra. Det endte med 6. plass i et sterkt felt, og rankingmessig var det min beste prestasjon som proff. Målet var i utgangspunktet topp 4 og VM-plass, og det ble det dessverre ikke. Men jeg hadde en god dag og gjennomførte en god konkurranse, så jeg er alt i alt ganske fornøyd. 

For å henge på Rasmus Svenningsson trengs det mer enn bare karbohydrater. Det er ikke uten grunn at han går under kallenavnet "The Terminator" i triatlonverden. 328 watt i snitt på syklingen i Sør-Afrika sier sitt. Jeg tror det trengs et enormt treningsgrunnlag og en stor porsjon galskap for å henge med når Rasmus tråkker i stykker pedalene. 

Lurer du på hvor god Jon er? Sjekk ut https://www.obstri.com/athlete/1058859

More articles