Emilie Klev Bergheim blir ambassadør for Holdut.no

Emilie Klev Bergheim blir ambassadør for Holdut.no

Emilie er en sprek og sprudlende glad jente som startet med triatlon i 2018 – etter dette har hun virkelig trappet opp satsningen mot å nå nye mål. Emilie har siden september 2022 sagt opp en fast og trygg jobb i Nordea for å satse fullt på triatlon. I løpet av sin triatlon-karriere har hun vunnet Lofoten Half Extreme i 2020, satt løyperekord i Aurlandsfjellet Extreme Triathlon i 2021 og oppnådd en solid 5. plass i Norseman i 2022 og 25. plass i Ironman World Championship 70.3 i St.George.

Bli bedre kjent med Emilie

Hva driver din motivasjon?
Jeg alltid vært drevet av utfordringer og hatt en holdning om å ikke si nei til en utfordring. Jeg har ikke vært en som har trent mye, men likt å være allsidig og aktiv. Men ikke en sånn type som har prestert på resultatlista, men jobbet for å slå meg selv – Og det har vært motiverende nok. Med tiden har komfortsonen min utvidet seg og utfordringene blitt mer ekstreme og lengre. Jeg har hatt en voksende iboende lyst til å drive med idrett (siden 2013), selv om jeg ikke har hatt nivået eller følt potensiale i for eks løping eller sykling alene.

Triatlon ble et nytt kapittel for meg, der allsidigheten min fikk skinne. Det vekket lysten å komme først (vinne!) og tro på at man er god nok til det. Man har så mye mer å gå på enn man tror, og det driver meg til å få ut og utvikle råskapen i meg. Jeg vil vise hva som bor i meg i hovedsak overfor meg selv, men også vise andre hva som er mulig om man gjør jobben. Konkurranser er målene der fremme og det å fullføre de etter beste evne gir meg en enorm fyllende følelse av mestring, som jeg ikke har kjent i tilsvarende grad av i andre arenaer. Jeg klapper meg selv på skulderen og feller noen tårer over hva jeg har oppnådd, og ikke minst er jeg allerede være motivert for å ta med meg læringen videre til neste utfordring.

Hvordan var det å si opp fast jobb for å satse på triatlon? Skremmende? Motiverende? 
Det lå en lang prosess bak å faktisk si opp jobben. Jeg var trygg på beslutningen, men å gå til sjefen og faktisk lukke det trygge kapittelet ga hjertebank, klamme hender og vond mage - Som å grue seg til jobbintervju. Det komiske var da jeg tok sjefen til siden, vi satte oss ned og så hverandre inn i øynene, så trengte jeg egentlig ikke si så mye. Jeg så at sjefen skjønte hva som kom. Det var jo ikke nyheter at jeg elsker trening og det som hører til. Det føltes godt å få det ut og klargjøre seg for at det nye kapittelet som jeg trodde kom til å forbli en urealisert drøm. Samtidig føltes det også litt fjernt at jeg skulle få «lov» til eller tørre å gå for idretten i en alder av 28 år, og skape en ny hverdag som ikke inneholder jobb på samme måte.

Jeg har alltid likt å ha kontroll og vite litt om hva som kommer. Da jeg studerte til å bli siviløkonom på BI, så hadde jeg et 5-årig løp som var satt. Det var utrolig digg å ikke tenke noe mer enn å drive med det jeg hadde meldt meg opp til. Det blir litt det samme med jobb – Hverdagen rusler og går sin gang. Den største grunnen som snakket mot en satsing var frykten for å kjede meg og ikke bli utfordret nok intellektuelt eller sosialt gjennom en dag. Men det er også en utfordring. Og den kan jeg ikke si nei til når triatlon er det hodet og hjertet vil bruke mest krefter på.

Hva er dine konkurransefavoritter?
Lange og krevende konkurranser i uforutsigbart (gjerne tøft) vær, med mange høydemeter. Jo lengre desto bedre, for da begynner min styrke å skinne, nemlig at jeg innmari seig.  

Med et hjerte for utfordringer, så er det kanskje ikke så overraskende at Norseman er noe som trigger meg. Det samme gjelder for eks Icon Xtri (Italia) og Swissman (Sveits), som jeg gleder meg til å begi meg utpå etter hvert og drømmer om å vinne.

Hva er ditt forhold til sportsdrikke?
Uten riktig næring, holder ikke helten ut.

Siden jeg startet med landeveissykling i 2011 har behovet for næring meldt seg mer (spesielt etter å ha gått tom til tårene triller noen ganger). Jo lengre man ønsker å holde ut, desto viktigere blir det å fylle på underveis, for en mer positiv og behagelig opplevelse generelt, og hvis man vil prestere. Innholdet av sportsdrikk er viktig for et effektivt inntak. For eks kjenner jeg veldig godt om jeg ikke har fått i meg nok salt og jeg kjenner at det svekker prestasjonen, og jeg kan bli kvalm.

Sportsdrikk gjør at jeg får i meg mer væske og kan fokusere på det jeg skal, om det er å holde ut på langtur eller å prestere i konkurranse.  

Hva er dine mål for 2023?
Først og fremst vise frem en sterkere versjon av meg i Norseman etter ett år til med solid trening, og første året som idrettsutøver. Jeg stiller på start for å vinne. Om jeg er klar for det i år, vil tiden vise, men jeg vil gjøre det jeg er god for og det blir så bra som det. Og så skal jeg ikke legge under en stol at jeg vil vise samboeren min hvem som er best i Eidfjord og opp Zombie hill – Så han bør absolutt trene!


Har du noen tips eller råd til andre som jakter drømmen?
Tenk gjennom verdiene dine – Hva er viktig for deg? Min trener pleier å si at man bør få en dose av alle verdiene sine hver dag for å leve i tråd med hva som er viktig for deg og gjøre deg (og andre rundt deg) glad. Lever du etter det i dag? 

Som regel er man sin største begrensing. Så utfordre deg selv til å gjøre det du vil, som gjør deg glad, og ikke bry deg for mye om andres meninger og forventninger (du styrer mye fra topplokket). Tenk deg om og ta et valg. Jeg synes ofte det hjelper å ta valget i hodet først. Si at du står overfor et dilemma, og du må velge mellom A eller B. Gå mentalt inn for en av dem og kjenn på følelsene det gir deg. Eller be noen du bryr deg om meningene til, si hva du skal gå for. Da kjenner du fort hva som føles riktig. Hvis vedkommende sier «gå for A» og du er mer skeptisk enn du trodde, da har du svaret. Ofte trenger man bare noen til å trykke på de riktige knappene.

Du er aldri for gammel til å gå for drømmene dine. Hvis du virkelig vil det, så får du det til.

Om du så har vært i den samme jobben i 10-20-30 år+, så går det fortsatt an å bytte. Eller bli idrettsutøver som meg.

Det er utenfor komfortsonen man lærer og åpner nye dører til moro og mestring!

Du kan følge Emilie på Instagram eller Strava

More articles