Barer, geler eller sportsdrikk - hva bør du velge?

Barer, geler eller sportsdrikk - hva bør du velge?

For å svare på det - la oss gå gjennom vitenskapen om hva som er best; sportsdrikk, barer eller geler?

Om det er noen som er best, da? Kanskje det bare er praktiske forskjeller?

Det har vært forsket my på dette dette området for å få svar på spørsmålet. Bl.a. ble det tilbake i 2010 ble det satt sammen et forskerteam som fikk i oppgave å undersøke hvordan sportsdrikker, geler og barer tas opp og brukes som energi i kroppen, og om det er noen forskjell i hvor fort det tas opp i kroppen, og om fast og flytende mat har ulike effekter ift. mageproblemer. 

Hva er forskjellen mellom disse 3 energikildene?

Det raske svaret er - VANN. Litt på spøk kan du beskrive det som at en gel er en sportsdrikk blandet med veldig lite vann, men en bar er en gel som har stått i solen i noen timer og tørket.

Hvis vi bryter ned produktene til deres makronæringsstoffer er det vanligvis en eller annen form for karbohydratkilde (havregryn, glukosesirup, fruktose, dekstrose), eventuelt noen aminosyrer/protein og til slutt salter/mineraler og vann. I barer finner vi vanligvis også litt olje for å gi baren konsistensen.

Fordelen med geler og barer er ganske enkelt at de er konsentrerte energikilder, noe som betyr at vekten er vesentlig lavere (fordi du ikke bærer på vann). Fordelen med sportsdrikk på den annen side, er at du også får i deg vann og salter som du mister under trening og konkurranse. Sportsdrikker er derfor det smarteste å innta fra et prestasjonsperspektiv, forutsatt at du har en grei måte å få den med deg på (drikkebelte, flaske på sykkelen, osv.).

Men la oss sjekke ut hva forskerne sier når de sammenligner disse produktene med hverandre:

U Gel eller U Bar?

Hvis begge disse energikildene er optimalisert med hensyn til sammensetning, er forskjellen i opptak og oksidasjon svært liten. Gelen er litt mer tyktflytende og barene er enda litt tykkere i strukturen, noe som til en viss grad bremser magesekktømmingen, blant annet på grunn av innholdet av gelfibre som guargummi i gelen, og den litt større mengden fiber og fett i barene.

Med nyere forskning vet vi imidlertid at magesekktømming ikke er bremsen i systemet, slik man trodde inntil for 10-15 år siden. Eldre forskning så mer på molekylvekt og hastighet gjennom magen for å optimalisere disse trinnene. I dag vet vi at faktorer som molekylvekt er ganske irrelevante, det kan til og med være slik at en høyere molekylvekt kan være negativt for oss.

Den virkelige bremsen kommer først nede i tarmene når energien tas opp i blodet. Her har det blitt bevisst at fordelingen bør være 1:0,5 eller 1:0,8 mellom glukose-molekyler og fruktose-molekyler for å levere maksimal energi samtidig som den er snill mot magen. Derfor er alle produktene vi selger utviklet innenfor dette karbohydrat-forholdet.

U Sport eller U Gel?

Forskerne gjorde et eksperiment med 8 mannlige, veltrente syklister og triatleter med en VO2-max på 61ml/kg/min. Deltakerne trente minst 3 økter i uken og med minst 6 timer ukentlig treningsmengde. De utførte 3 like tester hvor de syklet i 3 timer på en testsykkel og fikk i seg 1,8 gram karbohydrater hvert minutt (1:0,5 glukose/fruktoseløsning) via sportsdrikk eller gel. I tillegg utførte de en test hvor de kun fikk vann. Rekkefølgen på testene var tilfeldig, men de utførte én test i uken. Under testene var også væskeinntaket helt identiske.

Forskerne oppdaget ingen forskjell i opptak eller energigjenvinning mellom sportsdrikker og geler så lenge væskeinntaket var identisk. Om du bare har vann i drikkebeltet / flasken og får energien din via gel, eller om du blander sportsdrikk direkte i drikkebeltet / flasken, spiller mindre rolle.

Det er mer derfor praktiske aspekter som spiller inn. For mange løpere for eksempel, kan det da være lettere å bruke U Gel under løpeturen og drikke kun vann på stasjonene, enn å ha med seg en ferdigblandet sportsdrikk som krever drikkebelt / drikkesekk / e.l.

Idrettsutøverne som kun drakk vann under syklingen gjorde det også bra, de forbrente like mye energi under alle forsøkene – men, de brukte mer fettsyrer som drivstoff fordi de ikke inntok karbohydrater. De opplevde innsatsen som vanskeligere og hadde høyere puls, noe som ikke er overraskende. Å sykle i 3 timer med bare vann er vanskeligere enn å sykle i 3 timer med energi, selv ved lavere intensitet.

Produktene vi tilbyr her på holdut.no:

Barer

Energibarene våre har en base av havregryn og sukker for å balansere karbohydratene. I disse er det også blandet inn frukt/bær som smakstilsetning, og disse er også glukose-/fruktose-baserte. I tillegg er det også tilsatt litt kokosolje/rapsolje for å gi barene rett konsistens.

Disse barene inneholder mindre væske enn geler og sportsdrikker, men de gir i stedet litt mer fast føde og noe å tygge på, noe som kan være greit når magen "murrer litt".

Men husk at med mer fast føde øker samtidig risikoen for mageproblemer når energiinntaket er høyt (pga. mer ‘masse’ for magen/tarmen å håndtere). Derfor passer barer kanskje enda bedre ved lavere intensitet og lange treningsøkter.

Gel

Våre U Gels (som vi har både med og uten koffein) har - kanskje ikke så overraskende - mer vann sammenlignet med U Bar. Men fortsatt vesentlig mindre vann enn anbefalt når man blander en sportsdrikk.

Den største fordelen med geler er at de gir enkelt, rask og konsentrert energi for optimal ytelse og en rolig mage. De er derfor perfekte for kortere løpeturer hvor du ikke trenger så mye væske eller hvor du ikke trenger å ha med deg væske. Gels vi selger fra Umara har også et godt salt & mineralinnhold slik at du fyller på det du mister gjennom svette (noe også flere ultraløpere har bekreftet til oss etter bruk i lengre konkurranser).

Sportsdrikk

Fordelen med U Sport er at du også får i deg vann og salter som du mister under trening og konkurranse. Sportsdrikker er derfor det smarteste å innta ut fra et prestasjonsperspektiv, men forutsatt at du har plass til å få med deg sportsdrikken i trening eller konkurranse. Og - basert på kunnskapen vi har delt over - du kan om du vil også blande en sportsdrikk like hardt som en gel.

Oppsummert

I praksis betyr dette altså oppsummert at det er opp til deg å velge energiform etter dine behov. Det som er viktig er sammensetningen i produktene, som vi har hensyntatt i alt vi tilbyr her på holdut.no. Våre anbefalinger vil derfor alltid være avhengig av lenge og intensitet på konkurranse / trening, og hvorvidt vi har mulighet til å ha med det flaske / drikkebelte / drikkesekk avhengig av idrettsgren.

Vi personlig foretrekker U Sport som energikilde når intensiteten er høy og under konkurranse eller de treningsøktene hvor prestasjon er ekstra viktig - men vi har ofte med U Gel for smaksvariasjon og litt tilskudd av koffein.

Tilbake til bloggen